Historie WK voetbal

Wat is het WK voetbal

Het WK voetbal, of het wereldkampioenschap voetbal, is het grootste voetbaltoernooi dat op dit moment bestaat. Het vindt plaats om de vier jaar tussen alle nationale teams die aangesloten zijn bij de FIFA. Brazilië is de recordkampioen met 5 titels, Duitsland de regerende kampioen met 4 titels. Het volgende WK vindt plaats in Rusland in 2018.

Voorgeschiedenis van het WK

Voor het WK voetbal waren de Olympische spelen het belangrijkste voetbaltoernooi. In 1904 werd de FIFA opgericht, en zij probeerden in 1906 een internationaal voetbaltoernooi op te richten, buiten de olympische spelen om. Dit draaide echter uit op een mislukking en vanaf 1908 werden de olympische spelen alleen maar groter en populairder. Er werden echter alleen maar amateurspelers toegelaten, zoals gebruikelijk was op de olympische spelen, dus er werden nog steeds toernooien georganiseerd voor professionele voetbalteams buiten de olympische spelen om. In 1914 erkende de FIFA het olympische toernooi als een wereldkampioenschap voetbal voor amateurs en namen ze de verantwoordelijkheid om het evenement te organiseren. In 1920 ontstond hierdoor het eerste intercontinentale voetbaltoernooi, dat plaatsvond op de Olympische Zomerspelen van 1920 in Antwerpen, België. De Belgen wonnen het toernooi ook.

Het eerste WK

Door verschillende redenen werd voetbal werd niet opgenomen in het Olympische Zomerspelen-programma van 1932 in Los Angeles: voetbal was niet populair in de Verenigde Staten en er waren meningsverschillen tussen de FIFA en het Internationaal Olympisch Comité. In 1928 stelde de FIFA daarom voor om zelf een internationaal toernooi te organiseren om de sterkste nationale voetbalploeg te bekronen. In 1930 vond daarom het eerste wereldkampioenschap plaats in Uruguay. Landen moesten zich niet kwalificeren, maar werden uitgenodigd door de FIFA om mee te spelen. Vele Europese landen waren echter niet geïnteresseerd, door de hoge reiskost en –duur, en slechts vier Europese landen besloten uiteindelijk om mee te doen, samen met zeven Zuid-Amerikaanse teams en twee Noord-Amerikaanse teams. De landen werden verdeeld in drie groepen en de winnaars per groep speelden de halve finales en uiteindelijk de finale. Uruguay won in eigen land en werd de eerste officiële wereldkampioen.

De volgende WK’s

Bij de volgende wereldkampioenschappen moesten de landen zich wel kwalificeren. De landen moesten door middel van loting tegen elkaar spelen tot er twee overbleven voor de finalewedstrijd. Tijdens de volgende twee WK’s werd Italië wereldkampioen. De daaropvolgende twee wedstrijden van 1942 en 1946 gingen niet door vanwege de tweede wereldoorlog. Pas in 1950 vond het wereldkampioenschap voetbal terug plaats, dit keer in Brazilië. De deelnemende landen werden weer in groepen verdeeld, maar dit keer plaatsten de groepswinnaars zich voor een finale-competitie waarin elk land tegen de andere groepswinnaars moest spelen en het land met de meeste punten als kampioen bekroond werd. Vanaf het volgende WK in 1954 kwam het huidige systeem in gebruik, waarbij er groepen werden gevormd waarin de best presterende ploegen zich plaatsen voor een aantal knock-out fasen.

In het begin van de geschiedenis van het WK kwam het soms voor dat er te weinig deelnemende landen waren. Vanaf het WK in 1954 kwam dit probleem echter niet meer voor. Tot het kampioenschap van 1978 speelden er 16 ploegen mee, tussen 1982 en 1994 waren er 24 deelnemende ploegen en vanaf 1988 tot op heden spelen er 32 landen mee.

Trofee

De FIFA wereldbeker is een gouden trofee, die uitgereikt wordt aan het winnende team van het wereldkampioenschap voetbal. De eerste beker was de Jules Rimet-beker, naar de FIFA-voorzitter die in 1929 het toernooi voor de eerste keer organiseerde. De beker werd ontworpen door Abel Lafleur en was gemaakt van zilver, en met goud bekleed. Het was een wisselbeker, maar in 1970 werd hij definitief aan Brazilië toegekend omdat zij voor de derde keer het wereldkampioenschap wonnen. De FIFA-wereldbeker werd in 1974 in gebruik genomen en is een wisselbeker die tot op heden gebruikt wordt. Hij bevat 5 kg goud. Het winnende team mag de originele beker even vasthouden tijdens de kroning, maar de originele beker wordt bewaard door de FIFA en het winnende team krijgt een replica ter waarde van 100.000 euro.

WK Trivia

Tijdens het wereldkampioenschap van 1958 in Zweden scoorde Just Fontaine dertien goals in één toernooi. Dit is een record dat waarschijnlijk nooit gebroken zal worden, maar de winst bracht hij de Fransen niet: ze werden uitgeschakeld in de halve finale door Brazilië.

De finale van het wereldkampioenschap in 1994 in de Verenigde Staten was de teleurstellendste match in de geschiedenis van het wereldkampioenschap. In de volledige match werd niet gescoord, en voor het eerst in de geschiedenis werd een penaltyreeks gebruikt om de kampioen te bepalen.

Tijdens de wedstrijd Duitsland-Kameroen in 2002 werden de meeste gele kaarten in de geschiedenis van het wereldkampioenschap getoond. De spelers kregen in totaal 14 gele kaarten. Ook tijdens de match Portugal-Nederland in 2006 werden enorm veel gele kaarten getoond, 12 in totaal.